Zijn zonnepanelen nog financieel interessant?
Zonnepanelen blijven ook met een digitale niet-terugdraaiende teller een interessante investering, zeker in combinatie met een thuisbatterij. De terugverdientijd is door de invoering van de digitale niet-terugdraaiende elektriciteitsmeter slechts met één à twee jaar verlengd.
De gemiddelde terugverdientijd bedraagt nu negen jaar. Bij de kwaliteitsvolle zonnepanelen die wij plaatsen, mag je gerust rekenen op een levensduur van meer dan dertig jaar.
Zonnepanelen blijven financieel dus een interessante investering. Na negen jaar is je investeringsbedrag gerecupereerd en geniet je de komende twintig jaar van een mooi rendement.
Prosumententarief valt weg
Wie zonnepanelen installeert, betaalt geen prosumententarief meer. De jaarlijkse belasting op het gebruik van het publieke elektriciteitsnet, is voor eigenaars van zonnepanelen afgeschaft. Je betaalt dus alleen nog voor de elektriciteit die je werkelijk afneemt.
Vlaamse investeringssubsidies
De Vlaamse overheid voorziet momenteel interessante investeringspremies voor zonnepanelen en thuisbatterijen. De premie voor zonnepanelen bedraagt gemiddeld 1.000 euro, voor een thuisbatterij mag je rekenen op gemiddeld 1.500 euro.
Ontvang een injectievergoeding
Je kan met een digitale meter de overtollige stroom van je zonnepanelen niet meer zomaar op het elektriciteitsnet plaatsen (waarbij je meter terugdraait), wél kan je een injectiecontract afsluiten met een energieleverancier. In dat geval verkoop je jouw groene elektriciteit aan de betrokken elektriciteitsleverancier.