Wat is het principe van een thuisbatterij?

Het principe van een thuisbatterij is bijzonder eenvoudig. Wanneer overdag de zon schijnt én je verbruikt op dat moment weinig elektriciteit, dan stockeert je thuisbatterij de overtollige elektriciteit van je zonnepanelen.

's Avonds en 's nachts — of op dagen met minder weer — voorziet de batterij je woning van elektriciteit. Vooral in combinatie met een warmtepomp of een laadpaal voor elektrische auto's, garandeert een thuisbatterij heel wat voordelen.

Afbeelding van thuisbatterij - Solairco
Afbeelding van zonnepanelen - Solairco

Waarom een thuisbatterij combineren met zonnepanelen?

Voor particulieren is het vrijwel onmogelijk om alle elektriciteit die je zelf opwekt, meteen te verbruiken. Het zelfverbruik wordt voor particuliere woningen geraamd op ongeveer 30%.

Bij een terugdraaiende teller gaat de elektriciteit niet verloren, maar injecteer je deze automatisch op het publieke elektriciteitsnet. Het elektriciteitsnet werkt daarbij als een soort van gratis opslagbatterij, waardoor je dankzij de terugdraaiende teller nooit zelfopgewekte elektriciteit ‘verliest'. In deze situatie blijf je wel op elk moment afhankelijk van het elektriciteitsnet.

Door de opmars van de digitale teller - die niet meer terugdraait -, verdwijnt een belangrijk voordeel. Nieuwe installaties van zonnepanelen genieten niet langer van de mogelijkheden van de terugdraaiende teller. Gelukkig kan je met een thuisbatterij het zelfverbruik van je eigen elektriciteit stevig opdrijven tot 55 à 65 procent.

Des te hoger het percentage zelfverbruik, des te meer renderen je zonnepanelen en daalt je uiteindelijke elektriciteitsfactuur. Met een thuisbatterij bespaar je zo jaarlijks enkele honderden euro's. Daarnaast voorziet de Vlaamse overheid momenteel een mooie investeringssubsidie voor thuisbatterijen.

Een thuisbatterij maakt je grotendeels onafhankelijk van het openbare elektriciteitsnet. Een stroomuitval of black-out kan je probleemloos overbruggen met je zelf opgewekte elektriciteit.

De juiste configuratie om je ‘zelfverbruik’ te maximaliseren

Het uiteindelijke zelfverbruik dat je met een thuisbatterij bereikt, hangt af van meerdere factoren. Denk daarbij aan je verbruiksprofiel (warmtepomp, elektrische auto,…) maar ook aan het vermogen van je zonnepanelen en de opslagcapaciteit van je batterij.

Het is dan ook van essentieel belang om al deze drie elementen perfect op elkaar af te stemmen. Solairco installeert zowel zonnepanelen, thuisbatterijen als elektrische laadpalen. Wij hebben ervaring in groene energiesystemen sinds 2008.

Door de juiste koppelingen, de inzet van intelligente systemen, een gebalanceerde configuratie en een gedetailleerde calculatie ben je zeker van een optimaal rendement.

Onze moderne betrouwbare thuisbatterijen werken computergestuurd. Op basis van je reële energiebehoeftes doorheen de dag optimaliseren onze systemen automatisch het opslaan en verbruik van elektriciteit.

Afbeelding van laadpaal - Solairco
Afbeelding van zonnepanelen - Solairco

Solairco voor jouw thuisbatterij

Niet alleen een vakkundige installatie is bij een thuisbatterij van groot belang. Ook het berekenen van het aangewezen opslagvermogen vraagt heel wat kennis. Vertrouw op de expertise van Solairco voor een correcte analyse en accurate calculatie.

Wij volgen alle technologische ontwikkelingen van thuisbatterijen op de voet. Op maat van elke situatie werken wij het juiste technisch voorstel uit. Daarbij stemmen we de capaciteit van je thuisbatterij perfect af op jouw individuele verbruiksprofiel en het vermogen van je zonnepanelen.

De volledige installatie en configuratie gebeurt door onze eigen vakmensen. Wij installeren je thuisbatterij en zorgen voor alle nodige koppelingen en bijhorende configuratie. Je volledige installatie wordt gebruiksklaar opgeleverd.

Zijn thuisbatterijen financieel interessant

Thuisbatterijen zijn een uiterst interessante investering, zeker in combinatie met zonnepanelen. Thuisbatterijen verhogen allereerst het verbruik van zelfopgewerkte groene elektriciteit, wat al een mooie besparing oplevert voor je jaarlijkse elektriciteitsfactuur.

Daarnaast voorziet de Vlaamse overheid een aantrekkelijke investeringssubsidie. Voor een gemiddelde installatie bedraagt dit 1.500 euro. Hieronder vind je een overzicht van de volledige subsidieregeling. In 2025 vallen deze subsidies weg.

Bedrag 2022 Bedrag tot eind maart 2023 Bedrag vanaf april 2023
0 tot 4 kWh 225 euro/kWh 150 euro/kWh 0
4 tot 6 kWh 187,5 euro/kWh 125 euro/kWh 0
6 tot en met 9 kWh 150 euro/kWh geen bijkomend bedrag 0
vanaf 9kWh geen bijkomend bedrag geen bijkomend bedrag 0
maximum per batterij 1725 euro, max 40% factuur incl. btw 850 euro, max 40% factuur incl. btw 0