foto-kessel-lo-devos-2.jpg

De energieprijzen zijn opnieuw wat gestabiliseerd. Toch loont het de moeite om te investeren in zonnepanelen. We spraken erover met één van onze experten in zonne-energie, Staf Mesmans van Solairco. Hij vertelt ons waarom.

Waarom blijven zonnepanelen een interessante investering?

“Kies je voor zonnepanelen, dan kies je sowieso voor een duurzame investering. Je investeert in je installatie, maar verder heb je geen extra kosten aan onderhoud. Daarnaast heeft een zonnepanelen installatie een gunstige impact op het E-peil van je woning. Waar dat tegenwoordig ook een steeds groter belang aan wordt gehecht. Tot slot, heb je natuurlijk de algemene terugverdientijd.” 

In de zomermaanden creëer je een buffer, het overschot aan opgewekte zonne-energie zet je namelijk terug op het net. Daarvoor krijg je een bedrag per KWh, dit schommelt op dit moment gemiddeld tussen de 16 en 22 cent. Met die overschot verlaag je je uiteindelijke factuur in de wintermaanden. “Reken dat je ongeveer 1/3 van je factuur in de wintermaanden kan betalen van het potje dat je in de zomermaanden hebt opgespaard”, legt onze expert Staf uit. “Wanneer we de jaarfactuur erbij nemen, dan zien we dat onze klanten gemiddeld 40% tot 70% uitsparen.”

Daarnaast kost een installatie je op dit moment minder dan pakweg 6 maanden geleden. “Dat komt omdat de markt gestabiliseerd is. De aankoopprijs van je zonnepanelen ligt nu eenmaal lager dan in de herfst van vorig jaar.”, vertelt Staf. “De prijsdaling is te wijten aan de dalende containerprijzen, waardoor wij als installateur onze panelen voor een scherpere prijs kunnen aankopen. Wat voor jou als klant een direct voordeel betekent.” 

“Als je weet dat je zonnepanelen een levensduur hebben van 25 tot 30 jaar. Dan maak je gedurende 20 tot 25 jaar pure winst. Dat is nog altijd beter dan eender welke spaarrekening”, licht Staf toe. 


Vraag zeker je investeringspremie aan

Als je kiest voor zonnepanelen, heb je recht op een investeringspremie van de Vlaamse Overheid. Deze premie kan zomaar oplopen tot max. 750 euro. “De premie zorgt ervoor dat je investeringskost weer een beetje verlaagt en je terugverdientijd versnelt. Een mooi extraatje dus. Let wel, hoe langer je wacht, hoe lager de premie wordt”, tipt Staf. De premie zal namelijk vanaf 2024 dalen. Aanvragen doe je meteen bij Fluvius.